Celias d.o.o. je obiteljsko poduzeće čija je osnovna djelatnost proizvodnja biomase i drvene sječke koje zapošljava 14 zaposlenika od kojih manji dio radi u administraciji, a veći dio na terenu.

 

S obzirom na to da je proizvodnja navedene sirovine relativno nepoznata široj javnosti navodimo par kratkih crta o samome poslovnom modelu. Proces proizvodnje se odvija u nekoliko faza. Započinje s dogovorom oko terena koji su zapušteni zbog dugog perioda neodržavanja. Nakon toga dolazi mehanizacija s kojom se drveće i raslinje reže i čisti odnosno sirovina se priprema za izvlačenje na lagere. Zatim se sa specijaliziranim šumskim traktorima roba slaže na hrpe kako bi se nakon toga proveo postupak iveranja drvne mase u poluprikolice namijenjene za transport rasutog tereta. Te se na kraju tako proizvedena drvena sječka transportira kamionima do krajnjih kupaca, a to su kogeneracijska postrojenja koje proizvode električnu energiju te toplane koje griju naseljena područja.

 

Postoji cijeli niz prednosti ovakve proizvodnje od kojih valja istaknuti dvije najvažnije. Ovo je relativno jeftin postupak dekarbonizacije proizvodnje električne energije koji uz to uvelike doprinosi čistom i urednom okolišu.

 

Za više informacija kontaktirajte nas na: office@celias.hr